Ordel

Ordel

Om du är bekant med sociala medier har du knappast missat det stora intresset för olika ordspel. Det spel som blivit allra mest populärt är Wordle från tidningen New York Times. Nu har det även kommit en svensk variant som heter Ordel. Det fungerar precis som wordle men har enbart svenska ord. Det är verkligen en rolig utmaning som kan spela en gång om dagen. 

Så fungerar Ordel

Det är väldigt enkelt att lära sig Ordel. Du ska gissa ett ord på fem bokstäver. Du har bara sex försök på dig så det gäller att gissa med omsorg. Varje gissning kommer ta dig ett steg närmare svaret. 

Om en bokstav sitter på rätt plats kommer den att markeras i grönt. Om bokstaven är med i ordet men sitter på fel plats kommer den markeras i lila. Är bokstaven svart är den inte med i ordet överhuvudtaget. 

Detta är målet med Ordel

Det stora målet med Ordel är att gissa rätt ord på så få försök som möjligt. Du kan till exempel göra det till en vana att tävla med dina kompisar varje dag. Det är också en bra hjärngympa där du har möjlighet att öka ditt ordförråd. Du får alltså ett par minuters underhållning varje dag. 

Om du alltid sitter vid samma enhet kommer Ordel att spara din statistik. Du kan alltså tävla mot dig själv och försöka få rätt svar så många dagar som möjligt. Gör det till en vana att alltid spela ordel idag. 

Vem grundade Ordel?

Mannen som grundade Ordel heter Adam Andreasson. Han och hans flickvän brukade spela den engelska versionen och tyckte det var tråkigt att det inte fanns någon svensk variant. De bestämde sig då för att ta saken i egna händer. Nu är det en favorit hos många svenskar som älskar att spela spel på nätet. 

Så många ord finns det

Enligt skaparen så finns det ungefär 1000 ord som slumpas fram varje dag. Målet med spelet var att det skulle lagom svårt. Adam Andreasson ville att de tävlande skulle känna igen orden som slumpas fram. Det ska inte vara fackord eller branschord som väldigt få känner till. 

Det är alltid ord på fem bokstäver som slumpas fram. Du kan inte spela gamla spel i efterhand så det gäller att vara redo varje dag. Särskilt om du är en sådan spelare som tycker det är viktigt med statistik. 

Finns det några tips att tänka på i Ordel?

Det finns mycket Ordel hjälp att få. Först och främst kan du tänka på de olika bokstäverna. De fem populäraste bokstäverna i svenska språket är:

Dessa bokstäver kan du alltså ha som utgångspunkt varje dag. Försök att börja med ett ord som har så många av dessa bokstäver som möjligt. Då brukar du normalt få åtminstone en ledtråd att fortsätta med. 

Det finns också bokstäver som är väldigt sällsynta i svenskan. Det är följande:

Dessa kan du normalt strunta i då de väldigt sällan används. Det utrymmet kan du använda till vanliga bokstäver som kan ge dig en ledtråd. Om du spelar Ordel varje dag kommer du snabbt förstå hur det funkar och hur du kan lägga upp en spelomgång. 

Hitta din egen taktik

Om du spelar varje dag kommer du säkerligen att hitta din egen taktik. Kanske har du ett favoritord som du vill börja med varje dag. Det är en taktik som många kända spelare använder när de spelar originalet Wordle. 

Ett annat tips är att börja med två helt olika ord. Välj ord som täcker alla de vanligaste vokalerna och konsonanterna i svenskan. Då har du redan fått med de 10 vanligaste bokstäverna. Om du har kört fast kan du välja ett utfyllnadsord för att få fram fler bokstäver. 

Finns det några Ordel fusk?

Man måste komma ihåg att Ordel fortfarande är ett ganska nytt spel. Det har bara varit live cirka 1 år. Dessutom finns det betydligt färre svensktalande i världen än engelsktalande. Därför kan du inte räkna med att det finns en hemsida som presenterar dagens lösning varje dag. 

Du kan dock använda en ordbok eller söka efter ord på 5 bokstäver. Om du till exempel har de två första bokstäverna i ordet kan du söka på “ord på 5 bokstäver som börjar med XX”. Då får du upp flera ord du kan testa. 

Ladda ner Ordel app och spela på mobilen

Vill du snabbt och enkelt kunna spela Ordel på mobilen? Då finns det en Ordel app som är helt gratis att ladda ner. Den är tillgänglig på både Android och iPhone. Du slipper du missa dagens spel även om du är bortrest eller om du inte har tillgång till datorn. Om du vill ladda ner den behöver du bara söka på Ordel i Play Store eller App Store. 

Ordel är en av många varianter av Wordle

När Wordle blev en sådan succé var det förstås många som ville göra något liknande. Därför har det kommit otaliga varianter både på engelska och svenska. Det är dock Ordel som har blivit den populäraste varianten i Sverige. Varje dag försöker tusentals spelare gissa det rätta ordet. 

Tyvärr så finns det ännu ingen topplista där du kan se hur du mäter dig mot andra spelare. Det kan dock vara något som kan vara på gång i framtiden. Skaparen försöker hela tiden hitta nya sätt att utveckla spelet. 

Ta hjälp av andra spelare via forum

Som vi nämnde tidigare har Ordel redan fått stort genomslag i Sverige. Om du vill komma igång med andra svenskar som spelar Ordel kan du börja skriva på olika forum. Det finns till exempel en stor tråd på Reddit där du kan diskutera dagens spel eller visa upp ditt eget resultat. 

Ett annat tips är att starta en grupp på Facebook och se om andra som spelar också är intresserade av att hjälpa och stötta varandra. Då kan du till exempel se om någon använder en annan teknik än din egen. 

Följ din egen statistik och försök slå dina rekord

När du spelar Ordel ser du alltid statistik när du klarat varje spel. Målet är att klara ordet flera dagar i rad. Om du förlorar så börjar du om från 0. Du ser också hur många spel du har klarat i procent. Om du byter dator eller enhet så kommer statistiken att försvinna. Där kan du också se hur många gissningar du behövde använda varje dag. 

För den som bryr sig om statistik finns det alltså mycket att hämta. Du kan också se hur andra spelare har klarat sig på tidigare ord. 

Vanliga frågor och svar om Ordel

Hur ofta kan jag spela Ordel?

Du kan spela ett parti Ordel varje dag. Det nya spelet släpps varje dag klockan 05.00. 

Hur många bokstäver är det i Ordel?

Det är alltid fem bokstäver i Ordel, oavsett vilken dag du spelar. Det finns också andra varianter med fler bokstäver men dessa spel går under ett annat namn. 

Kan alla bokstäver vara med i ett ord i Ordel?

Ja, alla bokstäver som ingår i svenskan kan vara med i dagens ord. Vissa bokstäver är dock betydligt vanligare än andra. 

Finns det några Ordel fusk att ta del av?

Det finns ingen hemsida där man kan se det rätta resultatet för dagen. Du kan dock söka efter ord på fem bokstäver och se vilka ord som passar.

Senaste inläggen

Kortspel för två personer som är roliga Kortspel för två personer
15/01/2024
plump kortspel och plump regler Plump kortspel
15/01/2024
Gurka kortspel och regler Gurka kortspel
15/01/2024
canasta kortspel Canasta kortspel
15/01/2024
sjuan kortspel Sjuan kortspel
12/01/2024