Webbkryss

Webbkryss

Webbkryss är perfekt för alla som gillar ordspel, att bredda sina kunskaper och lösa problem. De flesta är nog vana att lösa korsord i pappersform. Men idag är det minst lika vanligt att lösa korsord direkt på webben. Det finns flera sajter som lägger ut dagliga korsord med olika svårighetsgrad. Vissa är bara för nöjets skull, andra inkluderar fina priser som du kan tävla om.

Så spelar du ett webbkryss

Oavsett om du väljer ett webbkryss i DN eller ett korsord på en annan sajt är grundkonceptet alltid detsamma. Korsord är också ett perfekt sätt att testa ditt ordförråd och träna på förmågan att tänka logiskt. I ett korsord har du en rad olika rutor som ska fyllas med bokstäver. Du får en ledtråd för varje rad. Du trycker bara på raden du vill fylla i och skriver med ditt tangentbord.

Ditt uppdrag är alltså att tolka de kryptiska ledtrådarna som är ihopflätade i flera olika riktningar. Vissa bokstäver måste alltså passa in i fler än ett ord. Korsord brukar även kallas för kryss av många till vardags.

Det blir allt vanligaste att kryssa på nätet

Även om korsord på papper fortfarande är det vanligaste blir det allt fler sajter som erbjuder webbkryss. Du kan spela dem direkt på webben eller via din smartphone eller platta. Du fyller bara i bokstäverna med ditt tangentbord. När du har fyllt i alla bokstäver får du normalt reda på om du har gjort rätt eller inte. Det gäller dock inte tävlingskryss där du ska skicka in ditt svar.

Syns i veckotidningar och dagstidningar

Om du vill hitta bra kryss kan du börja söka i de största veckotidningarna i Sverige. De publicerar ett nytt korsord nästan varje dag. Några av de populäraste kryssen på nätet är:

Du kan alltid bokmärka dessa på din startsida om du vill lösa dem varje dag. Då hittar du snabbare dagens webbkryss och kan sätta igång.

Tävla med dig själv

Många webbkryss har en klocka som tickar på samtidigt som du löser korsorden. Då kan du tävla mot dig själv och försöka lösa korsorden så snabbt som möjligt. Du kan även tävla mot en kompis eller familjemedlem. Du brukar kunna pausa klockan om du inte har tid att lösa korsordet på en och samma gång. Hos vissa sajter kan du även skicka en länk till din mejl. Då behöver du inte ens sitta på samma enhet för att göra klart. Det är perfekt om du till exempel börjar på jobbet och vill göra klart det hemma.

Många webbkryss är helt kostnadsfria

Det finns många kryss på nätet som är helt kostnadsfria. Vissa kryss som de du hittar i DN och SVD är enbart för prenumeranter. Då måste du först betala för prenumerationen innan du kan börja kryssa. Det är bara du själv som vet om det är värt pengarna eller inte. Det finns som sagt även gratisvarianter i olika svårighetsgrader. Perfekt för dig som älskar att spela spel dagligen.

Hitta lösningar på nätet

Om du fastnar på ett ord finns det flera saker du kan göra för att komma vidare. Du kan till exempel lösa en annan del av korsordet och försöka få några fler bokstäver till raden. Du kan även söka efter ledtrådar på nätet och se vilka svar som kommer upp. Det finns många som delar med sig av sina svar online.

När du löser korsord regelbundet kommer du också märka att vissa svar återkommer. Det finns vissa klassiska ledtrådar som brukar dyka upp i de flesta korsord. Efter ett tag kommer du alltså lära dig känna igen olika mönster.

Vad är Mästarkrysset?

Ett av de mest välkända kryssen i Sverige är webbkryss Mästarkryss. Det är från början en tidning som kallar sig för Sveriges svåraste Mästarkryss. Det är alltså perfekt för den som vill ha en riktig utmaning. Som tidning lanseras det en gång i månaden. Då får du hela 36 sidor med svåra kryss som ger dig timmars underhållning. Du kan också ta del av det på nätet om du tycker att det är enklare.

Så blir du bättre på att lösa webbkryss

Om du har vant dig vid att lösa lite enklare korsord kan du alltid öka svårighetsgraden och ge dig på de lite svårare varianterna. Då får du en skön utmaning. Det kan dock kännas övermäktigt till en början. Du kanske stirrar på alla rutorna och känner att du inte kan fylla i en enda. Då gäller det att tänka lite utanför boxen. Här kommer några knep som du kan med dig:

  1. Lär dig olika stater och grundämnen
  2. Tänk lite fritt och använd fantasin
  3. Samma stavelse kan ha flera olika betydelser

Lär dig olika stater och grundämnen

Om du vill komma igång med ett svårare korsord är det bäst att fokusera på de korta orden först. Kolla på de som bara har två eller tre bokstäver. Du kan till exempel försöka lägga några av grundämnena på minnet. Alla ämnen har en egen förkortning. Guld har till exempel förkortningen Au och silver har förkortningen Ag.

Det kan också vara bra att lära sig förkortningarna för olika stater i USA. Du är säkerligen redan bekant med några av dem. Kalifornien brukar till exempel ha förkortningen CA och New York har förkortningen NY. Då har du kommit en bit på vägen även för svårare webbkryss.

Tänk fritt och använd fantasin

När det kommer till svåra webbkryss får man verkligen tänka ett steg längre. Om man tar “pojke i skolan” som ett exempel. Det handlar kanske inte om en pojke som ska gå till skolan. Istället är det namnet Ola som avses. Tänk på alla möjligheter och använd din fantasi. Testa också att vända och vrida på orden.

Samma stavelse kan ha flera olika betydelser

Ett sista tips är att ha extra koll på de ord som stavas på olika sätt men som har flera olika betydelser. Ett vanligt exempel är “tomten”. Ytterligare ett exempel är “fil”. Det kommer du ha mycket nytta av i ditt webbkryss.

Det kan också hjälpa att spela andra ordspel så som Ordel och Wordle. Då kommer du också att utöka ditt ordförråd.

Flera olika typer av webbkryss

Den vanligaste formen av webbkryss är den klassiska varianten där varje ord har en ledtråd som du måste klura ut. Men det finns även flera andra korsord som du kan testa på. Det finns till exempel sifferkryss som brukar vara väldigt kluriga. Du kan även lösa Melodikrysset på nätet om du önskar.

Det finns ingen risk att du blir uttråkad när det kommer till webbkryss på nätet. Det kommer dessutom nya kryss nästan varje dag. Du kommer säkerligen hitta dina favoriter som du kanske löser dagligen.

Vanliga frågor och svar

Kan alla spela webbkryss i DN?

Nej, deras kryss är bara tillgängliga för prenumeranter. Detsamma gäller för webbkryss i Svd.

Kan jag spela webbkryss på mobilen?

Ja, det kan du. Du behöver bara öppna krysset som vanligt så kommer det anpassas efter storleken på din skärm.

Kan jag vinna priser?

Ja, många webbkryss låter dig tävla om olika priser. Oftast måste du klara en viss procent av korsordet för att du ska kunna skicka in dina uppgifter. Några vanliga priser är Bingolotter och Trisslotter.

Kan jag få hjälp med lösningen?

Om du har fastnat på ett ord kan du normalt googla fram svaret på lösningen. Det brukar finnas flera olika svar att välja bland.