Canasta kortspel

canasta kortspel

Canasta är ett fascinerande kortspel som kombinerar taktik och strategi, och det har en åldersrekommendation på 12 år och uppåt. Med en speltid på cirka 60 minuter ger Canasta spelarna en möjlighet att utveckla sina färdigheter och planera sitt drag för att nå det ultimata målet – att nå 5000 poäng. I denna artikel kommer vi dyka djupt in i reglerna för Canasta och utforska olika aspekter av spelet.

Snabbfakta om Canasta

Aspekt av Canasta Beskrivning
Åldersrekommendation 12+ år
Speltid Cirka 60 minuter
Antal spelare Vanligtvis 4 spelare (kan variera mellan 2-6 spelare)
Kortlek Två kortlekar med jokrar (52 kort + 2 jokrar x2)
Spelmaterial Papper och penna för att hålla poängen
Mål för spelet Det första laget som når 5000 poäng vinner
Canasta En samling av sju kort av samma värde, känd som en ”korg” på spanska
Öppning Första gången en spelare bygger en Canasta krävs ett antal poäng beroende på lagets totala poäng
Röd eller Svart Canasta Markerar en Canasta med ett rött eller svart kort beroende på om den innehåller wild cards
Avslut av en runda En omgång slutar när det inte längre är möjligt att bygga, och en spelare lägger ett valfritt kort
Poängräkning Poängen beräknas baserat på vilka kort som har byggts enligt en specifik tabell

Canasta kortspel – Mål och poängräkning

Canasta är ett spel där det primära målet är att bilda ”mälor” och samla dem till en Canasta – en korg på spanska. En Canasta består av sju kort av samma valör eller värde. Poängen varierar beroende på vilken valör Canastan har, och för att vinna måste ett lag först nå 5000 poäng.

Hur man spelar Canasta

Spelet börjar med att korten blandas och varje spelare får 11 kort vardera. De återstående korten placeras med baksidan uppåt i en hög mitt på bordet, känd som mitthögen. Ett kort vänds upp bredvid mitthögen och bildar skräphögen. En spelare till vänster om given startar.

Att bygga mälor och canastor

Spelarna samlar kort för att bygga mälor och Canastor. En mäla är början till en Canasta och består av minst tre kort av samma värde. För att bygga en mäla krävs tre kort av samma värde. Wild cards, såsom jokrar och tvåor, kan användas som ersättning för vilken valör som helst.

Öppningskrav och poäng

För att få bygga sin första mäla, även kallad öppning, måste spelarna uppfylla vissa poängkrav. Poängen beror på lagets totala poäng. En öppning kräver 50 poäng om laget har 0–1499 poäng, 90 poäng om laget har 1500–2999 poäng, och 120 poäng om laget har över 3000 poäng.

Röd eller Svart Canasta

När en mäla byggs till en Canasta, markerar spelarna högen med antingen ett rött eller svart kort beroende på om Canastan innehåller enbart ”riktiga” kort eller om den inkluderar wild cards. Röda Canastor är värda fler poäng än svarta.

Avslutning av en runda

En omgång avslutas när det inte längre är möjligt att bygga, och spelaren lägger ett valfritt kort i skräphögen. Det finns undantagsregler för avslutskort, inklusive att lägga en svart trea för att stänga högen eller ett vilt kort för att frysa den.

Poängräkning och exempel av Canasta

Poängen i Canasta räknas baserat på vilka kort som har byggts. Till exempel, om en Canasta består av sju ess, blir poängen 7 ess x 20 poäng = 140 poäng. Dessutom kan en äkta Canasta (röd Canasta) lägga till 500 poäng. Totalt blir det 640 poäng för den Canastan.

Ordlista och förklaringar

Mäla

En mäla består av minst tre kort av samma värde, t.ex. tre åttor eller två åttor och ett vilt kort.

Vilda kort

Tvåor eller jokrar som kan representera vilken valör som helst. Endast upp till tre vilda kort är tillåtna i en Canasta.

Canasta

En Canasta är när man samlar sju kort av samma värde. En röd Canasta innehåller endast äkta kort och är värd fler poäng än en svart Canasta, som inkluderar vilda kort.

Frysa skräphögen

Genom att lägga ett vilt kort i skräphögen fryser man den. För att plocka upp högen krävs två ”äkta” kort av samma valör som det översta kortet i högen.

Stänga skräphögen

Genom att lägga en svart trea i skräphögen förhindras nästa spelare från att plocka upp högen. Den måste istället ta två kort från mitthögen.

Röda treor

Får man en röd trea, läggs den öppet på bordet och ersätts med ett nytt kort från mitthögen. I slutet av spelet ger varje röd trea 100 poäng.

Slutsats

Canasta är ett intrikat och spännande kortspel som kräver strategiskt tänkande och samarbete. Genom att förstå reglerna och poängräkningen kan spelarna uppleva en givande och utmanande speltid. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren spelare är Canasta ett spel som erbjuder timmar av underhållning och möjlighet att fördjupa sig i spännande strategiska överväganden. Lycka till och njut av ditt nästa Canasta-spel!

Senaste inläggen

Kortspel för två personer som är roliga Kortspel för två personer
15/01/2024
plump kortspel och plump regler Plump kortspel
15/01/2024
Gurka kortspel och regler Gurka kortspel
15/01/2024
canasta kortspel Canasta kortspel
15/01/2024
sjuan kortspel Sjuan kortspel
12/01/2024