500 kortspel

500 kortspel regler

500 är ett samlingsnamn för två distinkta och spännande kortspel, 500 (rummyliknande) och 500 (spel om stick), som har erövrat kortspelsvärlden med sin unika charm och komplexitet. Båda spelen delar samma grundläggande namn, men de har väsentliga skillnader i sina regler och spelupplägg.

500 (Rummy), även känt som Pinochle Rummy, tillhör rummy-familjen och utmanar spelarna att bli av med sina kort genom att skapa värdefulla kombinationer av tretal, fyrtal och sekvenser.

500 Kortspel (Rummy)

Aspekt 500 kortspel (rummy)
Mål Bli av med korten genom kombinationer av tretal, fyrtal och sekvenser.
Antal Spelare 2 – 8
Kortlek Standard 52-kortlek, 2 kortlekar vid 5 eller fler spelare.
Jokrar Inga jokrar används.
Utdelning 7 kort per spelare. Talong och uppvänt kort.
Drag och Utlägg Spelare kan dra från talongen eller ta hela högen. Korten används för att bilda kombinationer som läggs ut.
Avslutning av Given Given avslutas när en spelare lägger ut sitt sista kort. Poäng tilldelas enligt värdeskala.
Poängvärde Nummerkort: respektive siffror, Ansiktskort: 10 poäng, Ess: 15 poäng. Bonusar för särskilda kombinationer.
Vinst Första spelaren att nå eller överstiga 500 poäng vinner.

500 Kortspel (Spel om stick)

Å andra sidan är 500 (spel om stick) en sticktagningsspelvariant som konstruerades kring 1900-talet, där spelarna bjuder på antalet stick de tror sig kunna ta för att nå 500 poäng och vinna partiet.

Aspekt 500 (Spel om Stick)
Mål Ta hem det antal stick som bjudits under budgivningen för att nå 500 poäng.
Antal Spelare Främst avsett för 3 spelare.
Kortlek 33-kortlek med 2or till 6or borttagna och en joker tillagd.
Budgivning Spelare budar på antal stick de tror sig kunna ta. Högsta budet blir spelförare.
Trumffärg och Joker Spelföraren väljer trumffärg eller spelar utan trumf. Joker är högsta kortet.
Sticktagning Spelet fortsätter med spelare som försöker ta det bjudna antalet stick. Trumffärg företräder andra färger.
Poängtilldelning Spelföraren belönas med poäng om de tar det bjudna antalet stick. Annars dras poängen av.
Vinst Första spelaren att nå 500 poäng vinner partiet.

Låt oss dyka djupare in i dessa två 500-spel och utforska deras unika regler och speldynamik.

500 kortspel regler – (Rummy)

500 kortspel (rummy) har som mål att bli av med korten på handen genom att skapa värdefulla kombinationer av tretal, fyrtal och sekvenser i samma färg. Låt oss fördjupa oss i dess regler och speldynamik.

Spelexempel på kortspelet 500 (rummy)

Kom ihåg att målet med 500 (rummy) är att bli av med alla kort på handen genom att bilda kombinationer av tretal, fyrtal och sekvenser av kort i samma färg.

Uppställning

 1. Antal spelare: 500 Rummy kan spelas av 2 till 8 spelare.
 2. Kortlek: En standard 52-kortlek används. Vid 4 spelare eller färre används enbart en kortlek. Vid 5 eller fler spelare används två kortlekar.
 3. Jokrar: Inga jokrar används i 500 kortspel (rummy).
 4. Utdelning: Varje spelare får sju kort. Resten av korten bildar en talong, och det översta kortet vänds upp för att starta högen.

Spelomgången

 1. Spelets gång: En omgång börjar med den spelare till vänster om given och går medsols.
 2. Drag: En spelare kan antingen dra ett kort från talongen eller ta hela högen på handen. Om högen tas, måste spelaren använda minst ett av de tagna korten i en kombination med kort från handen.
 3. Utlägg av ombinationer: Efter att ha dragit kort, kan spelaren lägga ut kombinationer eller bygga vidare på befintliga kombinationer som redan har lagts ut.
 4. Avslutning av draget: Draget avslutas genom att lägga ett kort med framsidan uppåt på högen.

Slutet av given

Given avslutas när en spelare lägger ut sitt sista kort. Poäng tilldelas enligt följande värdeskala:

Minuspoäng tilldelas för kvarvarande kort på handen. Spelet fortsätter tills en spelare når 500 poäng.

Variationer av kortspelet 500 (rummy)

500 Rummy har några vanliga variationer:

 1. Första Utgången: Vissa spelare kräver att första gången en spelare lägger ut kort måste det göras med en kombination värd minst 50 poäng.
 2. Lägga Ut på Motspelares Kombinationer: Vissa varianter tillåter spelare att lägga ut kort som bygger vidare på kombinationer som redan har lagts ut av motspelarna.

500 Rummy är ett spel med en bra balans av strategi och tur, och dessa regler ger spelarna en strukturerad grund för att njuta av en spännande spelupplevelse.

500 kortspel regler och spelupplägg – (spel om stick)

Spelet är designat för tre deltagare och använder en kortlek med 33 kort. En joker läggs till och betraktas alltid som det högsta kortet. Efter kortutdelning sker en budgivning där spelarna anger hur många stick de tror sig kunna ta.

500 (spel om stick) är en fascinerande kortspelvariant med rötter i 1900-talets USA och har sedan dess blivit något av ett nationellt kortspel i Australien och Nya Zeeland. Här är en detaljerad förklaring av reglerna:

500 (spel om stick) – Spelets mål

Målet i kortspelet 500 (spel om stick) är att vara den första spelaren som når 500 poäng. Poäng tjänas genom att ta hem det antal stick som bjudits under budgivningen.

Uppställning

 1. Antal spelare: 500 (spel om stick) är i första hand avsett för tre deltagare.
 2. Kortlek: En specialdesignad kortlek med 33 kort används. Kortleken består av en vanlig fransk-engelsk kortlek med tvåor till sexor borttagna och en joker tillagd. Jokern räknas alltid som det högsta kortet.
 3. Budgivning: Efter kortutdelningen följs spelet av en budgivning där spelarna anger hur många stick de tror sig kunna ta under rundan.

Spelomgången

 1. Budgivning: Spelarna budar på antalet stick de tror sig kunna ta, med hjälp av den givna budtabellen. Spelaren som lägger det högsta budet blir spelförare.
 2. Spelföraren: Spelföraren har nu möjlighet att välja trumffärg eller spela utan trumf. Trumffärgen är den färg som är överordnad alla andra färger under rundan.
 3. Sticktagning: Spelet fortsätter med spelarna som försöker ta det antal stick de har bjudit på. Trumffärgen har företräde över andra färger, och jokern fungerar som det högsta kortet.
 4. Poängtilldelning: Om spelföraren lyckas ta hem minst det antal stick de bjudit på, belönas de med poäng enligt budets värde. Om de misslyckas dras poängen av från deras totalpoäng.
 5. Vinnande av partiet: Spelet fortsätter tills en spelare når eller överstiger 500 poäng. Den första spelaren som når detta mål vinner partiet.

Variationer av kortspelet 500 (spel om stick)

 1. Antal Spelare: 500 (spel om stick) kan anpassas för 2, 4, 5 eller 6 spelare med modifierade regler.
 2. Anpassad Poängskala: Vissa grupper kan välja att anpassa poängskalan för att göra spelet längre eller kortare, beroende på spelarnas önskemål.

500 (spel om stick) är ett spännande och taktiskt kortspel som kombinerar budgivning och sticktagning. Det kräver skicklighet och strategi för att bli den ultimata mästaren och är perfekt för spelare som gillar en utmaning.

Sammanfattning av de två 500 kortspelen

Avslutningsvis erbjuder 500 en fantastisk värld av kortspel, där strategi och skicklighet sätts på prov. Oavsett om du föredrar att bli av med dina kort i en Rummy-stil eller föredrar att ta stick i en whist-inspirerad omgivning, har 500 något att erbjuda för alla kortspelsentusiaster. Andra kortspel som är spännande och små hetsiga är till exempel Stress kortspel som du kan läsa mer om här.

Senaste inläggen

Kortspel för två personer som är roliga Kortspel för två personer
15/01/2024
plump kortspel och plump regler Plump kortspel
15/01/2024
Gurka kortspel och regler Gurka kortspel
15/01/2024
canasta kortspel Canasta kortspel
15/01/2024
sjuan kortspel Sjuan kortspel
12/01/2024